"Hela världen är en enda stor teater där vi alla har våra roller att spela."


Michael Ende

CLOUD ATLAS

CLOUD ATLAS

(2012)

En närmast förtrollande film, som måhända är en smula missförstådd av tittare och kritiker. En del säger att den är rörig på gränsen till obegriplig. Jag säger: använd pausknappen, stanna upp och tänk, stanna upp och njut. Vissa sådana här filmer ska ta sex timmar att se. Så här går det i alla fall till om man gör action av inkarnationer. Fascinerande och helt magiskt!

NYCKELN TILL FRIHET

NYCKELN TILL FRIHET

(1995)

Ännu en mörk film. Typiskt mig liksom. Men jag kan inte låta bli att se andra sidor av filmerna än just mörka och emellanåt rätt smärtsamma. Som att man ska vara sann mot sin egen natur, till exempel. Som att man ska skaffa sig en stor portion tålamod. Som att man bör smida en plan, ha en metod, ha en idé som man fullföljer, även om det ibland tar på tok för lång tid. Kan man tycka. Det tålamodet huvudpersonen får utrusta sig med, och den metod han använder, är enastående. Och inspirerande. Därför rekommenderas denna film varmt.

CONTACT

KONTAKT

(1997)

Ställer frågor om vad som finns där ute, egentligen. Eller möjligen, och snarare, vad som finns där inne. Sökandet utåt efter liv, efter vad livet är och i synnerhet döden, leder Jodie Fosters karaktär på en inre resa utan gränser. Frågorna som ställs på vägen är livets stora frågor. Vilka är vi? Var kommer vi ifrån? Vart är vi på väg? Och framför allt, i denna snygga vetenskapliga science fiction-film: Är vi ensamma? Svaret är förstås: Nej.

THE ABYSS

THE ABYSS

(Avgrunden 1989)

En fantastisk film och ett fantastiskt äventyr som man kan se hur många gånger som helst. Den har allt som en film ska ha: action, kärlek, spänning och … inte minst, en känsla av att vi inte är så ensamma som vi tror. Andlighet förpackad till suverän underhållning.

THE MATRIX

THE MATRIX

(1999)

Så vilket piller skulle du ta? Det röda för att vakna till en verklighet som du kanske inte gillar, eller det blå så du får sova vidare inlindad i en lögn? Systrarna Wachowski gör en modern actionfilm av Platons gamla grotta, där vi måste fråga oss vad som är verkligt och inte, och huruvida vi vill ta del av den verkligheten. Den symbolen, grottan, är ju något vi alla måste fråga oss på vår väg till andligt uppvaknande. Den är viktig. Och filmen lyckas få med allt det där utan att bli pretentiös. Frågan är om jag hade kommit hit där jag är idag om det inte varit för filmen the Matrix. Jag tror inte det, så den är enkel att rekommendera till vem som helst.

STUDIO GHIBLI

STUDIO GHIBLI

(japanskt filmbolag

som gör tecknad film)

I princip allt från Studio Ghibli är fantastiskt och får en nästan i en slags trans med sitt lugna tempo. Det ska till japaner att göra magisk film där vad som helst kan hända. Ponyo, Totoro, Spirited Away är perfekta om man vill ana, få en idé om, vad det finns för varelser mellan dimensionerna. Kikis Expressbud och vår egen Ronja Rövardotter är andra tecknade exempel på magi. Men som sagt, även de mer realistiska filmerna är underbara och andliga långt in på djupet.

THE HOURS

THE HOURS

(2003)

En riktig gråtfilm. Förstås. Och en av de där stora rullarna som tål att ses flera gånger. Men inte bara det, att se hur de olika karaktärernas liv griper in i varandra och påverkar varandra på sina olika nivåer, kan lära en mycket om till exempel inkarnationer och hur man kan jobba med dem (jag menar, även om filmen inte alls handlar om det). Eller om själslig smärta och en hel del tröst, mitt i alltsammans. Se den, njut och gråt en skvätt eller en hel flod. Det är bara nyttigt.

JOAN OF ARC

JOAN OF ARC

(1999)

Luc Bessons stora mästerverk (och han har några att välja bland). En historiskt snygg men förstås mörk film, eftersom vi vet hur det kommer att gå. Men för alla medialt kallade, också en film vi kan känna igen oss i. I budskapen som kommer bara så där när vi minst anar det innan man är van, men också tystnaden när vi vill ha eller kräver svar. Och så förstås i andra människors reaktioner på våra underliga sidor. Ja, nu lät ju det där rätt mörkt det med. Åtminstone för stackars Jeanne. Ändå kan jag inte låta bli att rekommendera den här filmen eftersom den så tydligt jobbar med andra sidan och att följa sin väg. Se den med skyddskudde om du måste.

TINGELING

TINGELING

(2008-2014)

Jag är förstås en riktig sucker när det gäller tecknad film. Och det är ingen hemlighet att Tingeling är en stor favorit, i synnerhet denna serie om sex filmer från förra årtiondet. I grunden handlar de ju alla om att tro på sig själv och hitta sin egen unika stil och sin egen unika roll här i världen, och att göra sitt allra bästa med de förutsättningar man har. Något som kan vara bra att påminna sig om. Så njut av filmen och leta budskap som passar dig. Eller bara njut, vilket som.

ANDLIGA FILMTIPS

PERSONLIG VÄGLEDNING

Personlig vägledning

Passar dig som gillar att träffas

på tu man hand för ett

personligt samtal.

OM DET ANDLIGA

Frågor och svar om

det andliga

Lär dig mer om det andliga och

vad du kan ha för nytta av det.

VÄGLEDNING VIA MEJL

Vägledning via mejl

Passar dig som inte har möjlighet

att komma till Norrtälje

eller Stockholm.